Publikováno: 24.1.2022 Autor(ka): Michaela Vacková

Projekt Podpora vzdělávacích aktivit národnostních menšin v roce 2021

V roce 2021 probíhal na Základní škole Mělník, Jaroslava Seiferta 148, p. o. projekt, jehož realizace byla podpořena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Podpory vzdělávacích aktivit národnostních menšin v roce 2021.

Jako úvodní aktivita proběhl 25. 5. 2021  workshop s Radkem Bangou  pro učitele. Byl zaměřen na problematiku života dětí ze sociálně slabých romských rodin a problémy takovýchto žáků ve vztahu k majoritní většině. Následovaly 2 besedy pro žáky pod heslem „Když chceš, tak to dokážeš“.
3. září se uskutečnil na náměstí Míru v Mělníku koncert Radka Bangy pro žáky mělnických škol.

Velmi kladný ohlas měla soutěž  Člověk je člověk,  v níž byly osloveny školy v celé republice a žáci mohli literární i výtvarnou formou vyjádřit témata diskriminace, rasismus, holocaust
a antisemitismus. Škola vydala brožuru s nejlepšími pracemi a žáci byli odměněni věcnými cenami. Ke spolupráci byla oslovena i naše partnerská škola Jean- Clermont – Schule v Oranienburgu.

V průběhu celého roku probíhaly aktivity spojené s tematikou holocaustu: odborné exkurze do Terezína 21. a 22. 6. 2021 a do Lidic  3. 9. a 15. 9. 2021. Exkurze realisticky přiblížily žákům tematiku holocaustu a jeho přímý vliv na dění u nás v době druhé světové války. Při výuce byly realizovány projekty zaměřené na romskou hudbu a literaturu, romské dějiny a problematiku migrace v Evropě a rovněž tematické čtení knih Chlapec v pruhovaném pyžamu a Deník Anny Frankové.

V termínu 15. - 17. 9.2021 se uskutečnila pro žáky devátých tříd exkurze do Romského muzea v Brně a památníků v místech bývalých koncentračních táborů v Letech u Písku  a Hodoníně
u Kunštátu. Spolupráce s Romským muzeem pokračovala zapůjčením putovní výstavy a instalací exponátů s tematikou Romský holocaust na mělnické radnici od 15. do 18. 11. 2022,  kterou zahájila ředitelka MRK PhDr. Jana Horváthová a pan starosta MVDr. Ctirada Mikeše. Výstavě  předcházel workshop pro pedagogy s panem Čeňkem Růžičkou.

Na samý závěr roku byl připraven křest kalendáře s názvem Porozumění 2022 s fotografiemi
a krátkými medailonky zajímavých osobností, které se nějakým způsobem podílejí na zasypání příkopů mezi majoritní společností a různými menšinami.

Po ukončení tohoto projektu, který byl pro zapojené osoby velmi přínosný, bychom chtěli poděkovat MŠMT za podporu, která umožnila jeho realizaci.